Løgn, løgnere – og hyklere

30 05 2007

I fredags indrømmede Bjarne Riis så det, de fleste har vidst i årevis. Han var dopet, da han vandt Tour de France i 1996. Der var altså ikke noget overraskende i indrømmelsen. Alligevel er en bølge af forargelse skyllet hen over nationen.

Hele affæren har været omfattet af et nærmest religiøst hysteri. Allerede under Tour de France i 1996 kunne man med god ret betvivle, at Bjarne Riis var ‘ren’. Siden da har indicierne hobet sig op i form af afsløringer af bl.a. høje hæmatokritværdier. Men det har ikke været nok. Bjarne Riis har også skullet indrømme, at han var dopet. Som en munk, der har brudt sit kyskhedsløfte, har han skullet bekende sine synder. Det har han så gjort nu, men ikke alle er tilfredse med det. En synder skal også angre oprigtig, hvis ikke han skal fordømmes til evig pinsel i helvede. Og Riis angrer ikke.

Kulturminister Brian Mikkelsen var ifølge Ekstra Bladet “skuffet, bedrøvet og nærmest i chok”, da han hørte Riis gå til bekendelse. Brian Mikkelsen vil gerne være foregangsmand i kampen mod doping. Hvis han lige til i fredags har troet på Riis’ uskyld – hvorfor skulle han ellers blive chokeret – så har han diskvalificeret sig selv i enhver debat om doping. Så er han simpelthen for naiv.

Brian Mikkelsen udtaler videre: “Han har snydt og bedraget en hel verden. Det er ekstremt uetisk og meget amoralsk, det han har gjort. Det har været ødelæggende for hele cykel-sporten.” Bjarne Riis’ forbrydelse består altså ikke kun i, at han har været dopet, men også at han har løjet og dermed bedraget en hel verden.

Bjarne Riis er en anløben karakter og han er en løgner, men hans løgne rammer først og fremmest ham selv. Brian Mikkelsen er minister i en regering, der har brugt løgn og bedrag til at føre landet ud i en krig, der har kostet danske soldater og tusindvis af irakiske civile livet og sendt millioner på flugt. Når regeringen bliver konfronteret med sine løgne, er svaret blot: der er ikke noget at komme efter. Ingen anger her.

Brian Mikkelsen vil gerne fremstå som en mand med høje moralske og etiske standarder, der fordømmer de, der bedrager en hel verden gennem uetiske og amoralske handlinger. Derfor burde han som regeringsmedlem drage konsekvensen af sin egen statsministers løgne og bedrag.

Indtil det sker, sidder han sikkert i trøjen som landets for tiden største hykler.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: