Tour de Farce

26 07 2007

Med Michael Rasmussens exit står Tour de France igen i år uden vinder. Jo, formelt vil der sikkert stå en mand i gult, når løbet slutter, men det vil være en sejr ved frafald. Tour de France bliver vundet af den, der ikke bliver taget i dopingkontrollen eller løgnedetektoren.

Hvad er det, der får topprofessionelle cykelryttere til at udvise så idiotisk adfærd? Er der tale om en ganske særlig mental kondition, der gør cykelryttere monomant fokuserede på at vinde og dermed blinde for alt andet i denne verden? Alle ved at etapevinderen bliver dopingtestet. Alligevel så vi sidste år Floyd Landis og i år Vinoukurov bruge doping for at komme tilbage i et løb, der ellers syntes tabt. Etapesejren er som en hellig gral, der gør alverdens fornedrelser, fordømmelser og forbandelser ligegyldige. Disse cykelryttere må være i stand til fuldstændig at ignorere, hvad resten af verden mener om deres sejr. I deres egne øjne har de vundet, og så kan alt andet være lige meget.

Over for disse cykelryttere står så arrangører, kulturministre, journalister og andre, der tror, at et Tour de France uden doping er muligt. Er det mindre virkelighedsfornægtende? Dopingkontrollen er i dag rimeligt velfungerede. Det kan ses af den stribe af ryttere, der er blevet afsløret. Det har bare ikke nogen præventiv effekt. Udsigten til at blive afsløret og skandaliseret afholder ikke ryttere fra at dope sig og lyve. At blive ved med at insistere på en ren sport er derfor en kamp mod vindmøller.

Den franske absurdist og proto-surrealist Alfred Jarry skrev i sin roman Le surmale (1902) om en gruppe af cyklister, der var fastgjort til deres fem-personers cykel. De kører på en diæt af alkohol og stryknin, hvilket gør det muligt for dem at opnå en hastighed af 300 km/t. Undervejs på deres vanvittige tur gennem Europa og Asien dør en af rytterne, uden at det bliver bemærket af de øvrige, der blot racer videre med den døde på cyklen. Året efter Jarrys roman, 1903, blev det første Tour de France kørt. I dag er det åbenlyst, at det er efter manuskript af Jarry. Tour de France er lige så absurd som Jarrys værker.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: