Hvad tabes mod syd, skal vindes mod nord

13 08 2007

Efter nederlaget i 1864, hvor Danmark mistede Sønderjylland, lancerede Enrico Dalgas som bekendt en plan for hedens opdyrkning. Slagordet var: “Hvad udad tabes, det må indad vindes!”

Med de danske troppers tilbagetog fra Irak – det største nederlag siden Dybbøl – må det konstateres, at Danmark ikke har fået del i de irakiske olieressourcer. Men Helge Sander har en plan. Nordpolen skal erobres. Den globale opvarmning får polarisen til at smelte og dermed bliver olieressourcerne ved Nordpolen tilgængelige. En dansk ekspedition er netop stævnet ud for at bevise, at Nordpolen hører til den grønlandske fastlandssokkel – og dermed det danske rigsfællesskab. Derfor tilhører Nordpolen – med ressourcer – retteligen Danmark.

Så må vi bare håbe, at grønlænderne ikke lytter til Björk og erklærer deres uafhængighed.

Reklamer

Handlinger

Information

2 responses

14 08 2007
Erik Steinskog

Det kan bli en interessant replay her i forhold til Nordpolen. I sommer var det såvidt nyhetssendinger fra Canada som hadde noe å utsette på russisk forsøk på å plante flagg på Nordpolen. Og i Norge har man vel fortsatt ikke helt kommet over at “vi” vant “kampen om sydpolen” – der Norge jo fortsatt har territorier. En interessant forskjell er jo at det nå blir anvendt vitenskapelige målinger av fastlandssokkel, og at denne skal fungere som argument. Den “gamle” måten – hvem som kom først – gjelder ikke lengre, nå når det ikke finnes “dark continents,” eller snarer “white continents,” igjen.

14 08 2007
Claus Krogholm

Det er interessant, at man ikke længere argumenterer med viden som et mål i sig selv. Hvor man førhen i det mindste søgte at give erobringen af ‘the dark/white continents’ et videnskabeligt alibi: udforskning af det ukendte, opdagelse af nye kulturer, dyre- og planteliv osv. – så siger videnskabsminister Helge Sander (ja, jeg ved det godt: videnskab og Helge Sander er et oxymoron, men det er nu engang hans titel) nu ganske åbenlyst, at det alene handler om økonomiske interesser. Ganske vist vil man med videnskabelige metoder søge at fastslå, at Danmark har krav på – i hvert fald dele af – Nordpolen, men videnskaben tjener alene som middel til at nå økonomiske mål. Ikke for ingenting har Sander lanceret slagordet: “Fra forskning til faktura”.
Eller som Gordon Gecko sagde i Oliver Stones’ Wall Street: “Greed is good!”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: