Ligeværd, solidaritet og tolerance

21 08 2007

Der tales om valg og Dansk Folkeparti er allerede ude med plakater og billboards. Det er de nu også uden for valgsæsonen. Igennem et par år har DF kørt en kampagne med triumviratet Kjærsgaard, Skaarup og Thuesen-Dahl portrætteret i bedste nordkoreanske stil. Det tilbagevendende motto har været “ægte velfærd og stram udlændingepolitik”. Det er Dansk Folkeparti, som vi kender dem.

Nu er der så kommet nye plakater. Billedet er det samme, men nu er slagordene blevet til “ligeværd”, “solidaritet” og “tolerance”. Dansk Folkeparti har længe søgt at etablere sig som et midterparti, der repræsenterer de traditionelle danske værdier, som andre partier – ikke mindste Socialdemokraterne – har svigtet. Nu markerer DF sig så med traditionelle socialdemokratiske slagord.

Mere end noget andet er det et udtryk for, hvordan man indholdstømmer ord for deres historiske og politiske valør. Især ordet “tolerance” er vel for alle andre end DF komplet uforeneligt med den politik, dette parti praktiserer. Det er naturligvis ikke særegent for Dansk Folkeparti, at man bruger ord og begreber i den politiske markedsføring ganske uden hensyn til, hvad ordene grundlæggende repræsenterer. Det særegne er, hvor skamløst DF gør det.

Reklamer

Handlinger

Information

3 responses

21 08 2007
harning

Undrer mig ikke over at DF opfører sig skamløst. De har en mission – at få magt indenfor politikken og bruger så det der virker (og det gør det jo, gang på gang).

Derimod undrer det mig til stadighed; hvor skamløst journalister til stadighed undgår at spørge ind til DFs slagordspolitik, undgår at aftvinge dem svar og begrundede argumenter..
For journalisternes mission burde da være en anden end DFs?

22 08 2007
stokbro

Man kan virkelig undre sig over journalisterne, som Harning gør, men endnu en ting som undrer mig, er ikke det at DF udtømmer og genbruger politiske slagord, men at folk flest ikke stopper op og spørger sig selv, hvad DF egentlig har gang i. Som Harning siger gør DF det kun i den grad det virker, og det må betyde, at en del hopper med på vognen og tager ord som ligeværd og tolerance for pålydende i DF-regi. Kun sådan kan det være muligt for DF atskabe sig som midterparti … og det kan kun ske gennem en fælles bevidsthed om, at de er det. Det vil i min bog sige, at DFs skamløshed altså ikke kun virker på deres (mulige) vælger, men også på alle andre. Det er ikke skamløst, det er skræmmende.

22 08 2007
Claus Krogholm

Sandt nok, så er journaliststandens følgagtighed over for regeringen og støtteparti generelt nedslående. Men der må jo være en udbredt opfattelse af, at DF faktisk repræsenterer en række vælgere og en række værdier, som Socialdemokraterne tidligere stod for.
Jeg vil dog stadig hævde, at DFs brug af slagord som “solidaritet” og “tolerance” er skamløs. Det er – så vidt jeg ved – en helt ny kampagne (jeg har først lige set plakaterne), så der har ikke været så mange reaktioner endnu. Det skamløse er, at DF bruger ordet “tolerance”, vel vidende at partiet i ganske manges øjne repræsenterer det modsatte af tolerance. Selv i regeringspartierne er der en del, der har givet udtryk for deres ubehag ved DFs synspunkter. Det ved man udmærket godt i DF. Måske er strategien, at man tømmer et begreb for dets værdi og dermed også gør det umuligt at bruge det mod DF. Hvis “tolerance” først er blevet kontamineret af DF, hvem vil så bruge det til at argumentere for noget, man selv tillægger positiv værdi.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: