Mand på cykel

13 11 2007

Umiddelbart er der ikke noget bemærkelsesværdigt ved billedet. En midaldrende mand på en cykel med sine indkøb i cykelkurven. Det kunne være hvem som helst hvor som helst.

Syd Barrett

Ikke noget bemærkelsesværdigt. Ikke før der kommer et navn på. Manden på billedet er Syd Barrett.

Syd Barrett er en rockens mytiske figurer. I 1965 var han med til at danne Pink Floyd, som han skrev de fleste sange for. Således også den første single – og gennembrud: “Arnold Layne”. En tilsyneladende lettere naiv popsang – indtil det går op for en, at Arnold Layne har “a strange hobby”. Han stjæler undertøj fra tørresnore. Syd Barrett skrev også den næste single “See Emily Play” og de fleste numre på den første LP Piper at the Gates of Dawn (1967).

Derefter gik det galt for Syd Barrett. Der var let adgang til stoffer i swingin’ London og Barrett tabte hurtigt kontakten til den virkelige verden. Allerede på den anden LP A Saucerful of Secrets (1968) var han i realiteten ude af Pink Floyd, erstattet af David Gilmour. Derpå forsvandt Syd Barrett. Bortset fra et par ikke videre vellykkede solo-lp’er, så forsvandt Syd Barrett fuldstændig ud af det offentlige rum. Kun ganske få vidste om han overhovedet levede. Pink Floyd hyldede ham på nummeret “Shine On You Crazy Diamond” (på Wish You were Here). Syd Barrett var blevet en myte. I 1981 kunne new wave bandet Television Personalities således skabe opmærksomhed ved at udsende en single med titlen “I Know where Syd Barrett Lives”. Det vidste ingen andre. Rygtet lød, at han boede hos sin mor og tilbragte det meste af dagen med at stirre ind i væggen.

Virkeligheden var nok mere triviel. Syd Barrett levede en tilbagetrukket tilværelse, fotograferede – og købte ind. Den 7. juli 2006 døde han 60 år gammel.

Manden på cyklen har umiddelbart ikke meget at gøre med myten, men understreger vel blot, at myter er netop det: myter. I virkeligheden skal selv myter klare hverdagens trivialiteter.

Og så hænger tingene alligevel sammen. En af de sange Syd Barrett skrev for Pink Floyd hedder “Bike”:

I’ve got a bike,
You can ride it if you like
It’s got a basket, a bell that rings
And things to make it look good
I’d give it to you if I could, but I borrowed it

Reklamer

Handlinger

Information

3 responses

24 11 2007
Torben Sangild

Fantastisk billede! Må man spørge hvorfra du/man ved at det er Syd Barrett?

25 11 2007
Claus Krogholm

Jeg har billedet fra Tom Stoppard, der har skrevet om det (jeg husker ikke lige hvor), så han må stå som garant for, at det er Syd Barrett. Men jeg synes nu godt man kan se lighedstræk til billeder af den unge Syd Barrett. Det er et fantastisk billede.

13 01 2008
Jannik Lindquist

Ja, stakkels Syd. Jeg nu absolut ikke enig i, at de to solo-album var “mere eller mindre vellykkede”. Efter min mening er de fantastisk begge to – og især “Barrett”. Det er en myte, at det først er fremmest er David Guilmour, der bør have æren for det album. Hør ham fortælle om arbejdet med det på “The Pink Floyd & Syd Barret Story”.

Interessant artikel om et af de sidste besøg nogen aflagde hos Syd i “eksilet”:

http://books.guardian.co.uk/departments/artsandentertainment/story/0,,804958,00.html

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: