Jura og kropshygiejne

18 01 2008

Mens politikere herhjemme diskuterer, hvor ofte plejehjemsbeboere har ret til at komme i bad, så har en 54-årig nordmand nu domstolens ord for, at hans rettigheder blev krænket, da plejehjemmet tvang ham i bad.

Nordmanden traf midt i 1970’erne en beslutning om, at kropshygiejne ikke var noget for ham. Det førte til, at han blev smidt ud fra det kollegium, hvor han boede, mens han studerede atomfysik ved universitetet i Oslo, da de øvrige beboere f’ølte sig stærkt generet af hans kropslugt. Han flyttede i stedet i en jordhule, hvor han boede i 27 år, mens han fortsatte sine studier. Hans utraditionelle holdning til kropshygiejne førte dog til, at han ikke fik sin eksamen, da eksaminator og censor nægtede at gennemføre eksaminationen pga. de gener, den manglende hygiejne førte med sig.

For nylig blev den nu 54-årige mand så anbragt på et plejehjem, hvor man tvangsvaskede ham under henvisning til, at han udgjorde en smitterisiko for de øvrige beboere på plejehjemmet. Manden lagde sag an og har altså nu vundet. Det er en menneskeret ikke at vaske sig. Plejehjemmet forsøger nu at finde et alternativt opholdssted til manden, så hans kropslugte ikke generer andre.

Som sagt så mange gange før: Jura er ikke kedeligt.

Reklamer

Handlinger

Information

7 responses

18 01 2008
Lotte

Ha ha…..og du har mere ret, end du aner. Psykiatriske patienter kan (næsten pr. definition) ikke lide, at man rører ved dem. Og derfor er det også meget vanskeligt at få dem i bad. Der her ført til, at man visse steder, tilbyder at gå i bad sammen med dem. Iført badedragt naturligvis 😀 For der er noget om snakken, det forstyrrer alt og alle, når mennesker render rundt og stinker. Omvendt har jeg erfaring for, altså ikke personligt *G*, at man kun kan stinke til en vis grænse, derefter stinker man bare underligt.

Initiativet er sjovt, og naturligvis skal man have retten til at stinke, problemet er bare, at jeg også gerne vil have retten til ikke at kaste op på mit arbejde. Og tro mig, det KAN virkelig hørme ganske ulideligt.

18 01 2008
Claus Krogholm

Ja, jeg tror nu også, at jeg som eksaminator eller censor, ville have haft svært ved at gennemføre en eksamination under de vilkår. Manden lagde forøvrigt også sag an mod universitetet, men tabte ved den lejlighed. Så han har retten til ikke at vaske sig; mens andre så har retten til ikke at lade sig genere af hans kropslugte.

18 01 2008
Erik Steinskog

Nå ikke for å forsvare min landsmann her – han har han flere forsvarere – og jeg husker at jeg gikk forbi hans hule mens jeg selv bodde i Oslo, men jeg synes det er litt sjovt når denne saken blir framstilt som “rettet til å bestemme over egen kropp” – se: http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article1545750.ece – Et slikt utsagt lyder unektelig noe annerledes i denne sammenhengen, enn andre steder vi har hørt lignende. Iøvrig, og fra gammelt nytt, er det også morsomt at vår “huleboer” i en tidligere sak vant over sin egen advokat, og slapp å betale advokatsalær, siden advokaten tapte saken der huleboeren ville avlegge eksamen – se: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article638935.ece Og ja, enda et eksempel i juraens verden.

18 01 2008
Claus Krogholm

Det ville måske være mere korrekt at sige, at det handler om retten til at være excentrisk. Jeg mener også tidligere at have hørt om ham i en sag, hvor man ønskede at fjerne ham fra jordhulen, men ikke kunne finde nogen lov, der forbyder folk at leve i jordhuler i Oslo.

18 01 2008
Erik Steinskog

Dette er nok helt sikkert for mye, men this wonderful thing called the internet gjør det mulig å finne mye. Her er domsteksten vedrørende huleboeren fra norsk høyesterett i juni 1988 – http://www.pvv.org/~thomassk/jus/dommer/huleboer.dom.txt – dette er en laaaang historie. Og det er diverse medieskriving her i landet i dag.

19 01 2008
Therese

Atomfysiker? Wow – her kan man vist tale om den hårfine grænse mellem genialitet og vanvid.

19 01 2008
Nikolaj Hawaleschka Stenberg

Kan kun sige en ting: smegma…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: