Ukrænkelig

15 02 2008

Ytringfriheden er ukrænkelig. “Der er ikke noget men. Enten har man ytringsfrihed eller også har man ikke” udtaler Folketingets formand Thor Pedersen. Det er naturligvis det seneste udbrud af muhammedkrise, der er anledning.

Ytringsfriheden er blevet hellig, som Center for vild analyse bemærker med reference til Nyhedsavisen. Strengt taget er det naturligvis noget vrøvl. Ytringsfrihed er en menneskeskabt rettighed, som kan ophæves, hvis man vil. Men lad det her blive ved, at ytringsfriheden er en ret, der er alle mulige grunde til at forsvare. Uden ytringsfrihed intet demokrati og ingen kritisk offentlighed. Lad os så bare tage den svulmende retorik med og erklære ytringsfriheden ukrænkelig.

Så kunne man tro, at de andre rettigheder, der følger med demokratiet, var lige så ukrænkelige. Men nej. Demokratiet er truet og i forsvaret for demokratiet må vi acceptere, at visse af de rettigheder, der er selve grundlaget for demokratiet, må vige for sikkerhedsforanstaltninger. Det gælder ikke mindst retsikkerhed. Personer, der er til fare for nationens sikkerhed, kan udvises uden rettergang og uden at det bliver oplyst, hvad de er anklaget for. Ja, de kan endda udvises til lande, der bruger tortur.

Så er det, man begynder at overveje om ikke al den højstemte retorik om ukrænkelighed er tom snak. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, der ellers har virket noget stækket på det seneste, har da også ytret betænkelighed ved terrorloven. Men den form for ytringer bør en minister ikke ytre. I hvert fald ikke hvis det står til Dansk Folkeparti. Og det gør det som bekendt. Integrationsministeren må holde igen med at lufte synspunkter, der sår tvivl om regeringens politik, siger Peter Skaarup. Og som en anden bugtalerdukke gentog Bent Bendtsen så, at der ikke er tvivl om regeringens politik og at integrationsministeren må rette ind. Det har hun så gjort.

“Enten så har man ytringsfrihed eller også har man ikke”, udtaler Folketingets formand. Ytringsfriheden er ukrænkelig. Det er retten til at praktisere ytringsfrihed ikke.

Reklamer

Handlinger

Information

One response

15 02 2008
Sebastian

Jeg savner en angivelse af hvad ytringsfriheden skal gøre ytringernes ophavsmænd fri for.

Kritik?
Censur?
Trusler om død og ødelæggelse?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: