Dobbeltstandarder

16 02 2008

Weekendavisen skriver, at den mordtruede tegner Kurt Westergaard fik lov til at være offer i et døgn, så blev offerrollen overtaget af de to tunesere, der angiveligt havde tænkt sig at myrde ham. Meningen er nok, at man så skal tænke, at det er endnu et udslag af den kulturradikale pladderhumanisme, hvor man synes det er mest synd for forbryderen.

Det er naturligvis rigtigt, at fokus hurtigt har forskudt sig fra offer til de to, der måske ville myrde ham. På grund af sagens karakter, kan vi ikke vide, hvad de to havde tænkt sig. Det er dog lidt problematisk, når Weekendavisen siger, at offerrollen er blevet overtaget af de to tunesere. Det er ikke de to, der aktivt har tilkæmpet sig en offerrolle, da de er afskåret fra overhovedet at sige noget til deres forsvar. De to befinder sig i samme situation som Kafkas Josef K. De er anklaget, men de kan og må ikke forsvare sig mod anklagen, hvis indhold de ikke kan få indsigt i. Men de er unægtelig blevet tildelt en offerrolle. De er blevet gjort til ofre for en lovgivning, der tilsidesætter rettigheder, vi ellers tager for givet i et demokratisk samfund.

Weekendavisen forsøger at flytte fokus tilbage på Kurt Westergaard ved at påpege, at hans rettigheder også er blevet tilsidesat. Han har og må formodentlig fortsat leve under jorden, fordi han uden rettergang og mulighed for at forsvare sig er blevet ‘dømt’ for at have overtrådt den muslimske sharia-lovgivning. Det er selvsagt uacceptabelt.

Spørgsmålet er så bare, om man netop ikke accepterer en sådan vilkårlig domsfældelse, når man nu vil udvise de to tunesere “administrativt”, som det så eufemistisk hedder. Når man tilsidesætter retsprincippet om, at enhver anklaget skal stilles for en dommer, og at enhver er uskyldig indtil det modsatte er bevist, så handler man præcis så vilkårligt som de, der har ‘dømt’ Kurt Westergaard. Hvordan kan man argumentere for, at ‘dommen’ over Kurt Westergaard er et horribelt overgreb, når man er parat til at ‘dømme’ på nøjagtig samme grundlag. Og så er grundlaget for at se Kurt Westergaard som det egentlige offer for alvor begyndt at vakle.

Dermed åbner man op for dobbeltstandarder. Det gælder også mere overordnet. Udgangspunktet for det hele har været ytringsfrihed. Det har været afgørende at få slået fast, at ytringsfriheden er ukrænkelig. Derfor måtte tegninger trykkes, og derfor måtte de genoptrykkes. Når det gælder ytringsfriheden, må vi ikke vakle, ikke give efter for de, der vil rokke ved det værdigrundlag, vor kultur bygger på. Godt nok. Men man svækker det argument ganske alvorligt, når man så beredvilligt er parat til at give afkald på andre af de fundamentale rettigheder, vort samfund og vor kultur bygger på. Hvorfor er ytringsfriheden ukrænkelig, når retssikkerheden ikke er det?

Med sådanne dobbeltstandarder udstiller man hele den såkaldte kulturkamp som tom retorik og forærer hele sagen til de, der mener det i virkeligheden handler om at få ram på en bestemt gruppe af mennesker, hvis tro man ikke bryder sig om.

Det er simpelthen for dumt. Og det er i sidste instans et udtryk for en vaklende tro på det værdigrundlag, man hævder at forsvare.

Reklamer

Handlinger

Information

One response

17 02 2008
Søren E

I betragtning af, hvor åbenlyst dårlig argumentation, vi har at gøre med, er jeg målløs over, hvor ofte den forekommer i den offentlige debat:

Forbryderen udsættes for en uretfærdighed. Dette påpeges fra kritisk hold. Hvorefter protesterne straks kommer: “Det er jo at forklejne forbryderens forbrydelse!”

Nej, det er det ikke. For forbryderens gerninger har intet med sagen at gøre. De tematiseres slet ikke.

Protesten er en klassisk fejlslutning; en ad hominem simpelthen. ‘Til sagen’ er til stadighed et princip, der negligeres i den offentlige debat…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: