Alain Robbe-Grillet 1922 – 2008

18 02 2008

Den franske forfatter og filminstruktør Alain Robbe-Grillet er død, 85 år gammel.

Robbe-Grillet blev en af de vigtigste franske forfattere – ja, i det hele taget en af de betydeligste forfattere i det 20. århundrede. Han blev – mod sin vilje – frontfiguren og talsmanden for den såkaldte nouveau roman – den ny roman, en form for fænomenologisk litteratur der giver afkald på de træk, man traditionelt forbinder med romanen: plot, motiv, karaktertegning, psykologi og en overordnet fortællerbevidsthed. I stedet er der tale om en tilstræbt objektiv registrering af det, der sker, sådan som det ville blive registreret af en bevidsthed. Det er måske tydeligst i romanen Jalousi (1957), hvor alt er en jaloux ægtemands registrering af alle de ting, der for ham er tegnene på, at hans kone er ham utro. Men da vi aldrig oplever noget uden for hans bevidsthed, kan vi ikke afgøre om hans jalousi er begrundet eller ej. Romanen er optaget af detaljer, der granskes igen og igen, de samme scener gennemspilles gang på gang, men uden at det fører frem til nogen afklaring af, hvad der virkelig sker. Dermed opnår Robbe-Grillet en mere ‘realistisk’ psykologi end den, der motiverer og forklarer. Romanens stil mimer den jaloux mands maniske optagethed af de detaljer, han tror vil give ham det endelige bevis for hustruens bedrag. Og dermed mimer romanen også den måde, vi læser den på. Også vi kredser om detaljerne, vender tilbage til scener for at afæske dem betydning, så vi bliver i stand til at stykke det hele sammen til et meningsgivende hele.

Robbe-Grillets stil er blevet kaldt filmisk. Den registrerende bevidsthed er som et filmkamera. Det var derfor naturligt, at Robbe-Grillet også kastede sig over filmen. Ud over en række eksperimenterende film, han selv instruerede, så er hans mest kendte nok samarbejdet med Alain Resnais om filmen Sidste år i Marienbad (1961). Også her er det umuligt at afgøre, hvad der i virkeligheden sker: skete der noget sidste år i Marienbad, eller er det en sindsforvirret mands tankespind. Her er der tale om flere bevidstheder, der krydser og glider ind og ud mellem hinanden, samtidigt med at erindring og nutid flyder sammen.

I 2004 blev Robbe-Grillet valgt ind i Académie Française. Men selv i en alder af 82 var han kontroversiel og indtog ikke sin plads på sæde 32. I dag har han så meldt permanent afbud.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: