Justitsmor

18 02 2008

Opfordring til justitsminister Lene Espersen:

Find de forældre, der opfordrer eller opmuntrer deres børn til at afbrænde skolen eller naboens bil. Find de forældre, der blot trækker på skuldrene, når deres 12-årige søn bliver snuppet af politiet i færd med at brænde boligblokken ned. Når du har fundet dem, så straf dem, og lad de magtesløse forældre, der ikke evner at kontrollere deres børn, være i fred. Nej, hjælp dem.

Der er en ting, der er sikker, hver gang alvorlig kriminalitet finder vej til medierne: Lene Espersen – der ikke for ingenting har fået tilnavnet Justitsmor – er der straks og kræver hårdere straffe og mere kontrol. Det giver et billede af en handlekraftig justitsminister, der ikke vakler i sin konsekvente linie over for alskens typer af lovovertrædelse. Nultolerance, som det hedder på orwellsk nysprog. Den slags vækker respekt i vide kredse.

Justitsministerens handlekraft er dog kendetegnet ved, at hun handler, når det er gået galt. Det er en reaktiv form for handlekraft. Justitsministerens kriminalpolitik går ud på, at det er deres egen skyld, de kunne bare lade være, eller det er forældrenes skyld. Og kan de ikke forstå det, så må der hårdere straffe til. Det virker ganske vist ikke. Jo flere der kommer i fængsel, jo flere kriminelle får vi. Jo mere man marginaliserer i forvejen udgrænsede grupper, desto mindre incitament giver man dem til at tage ansvar for fællesskabet. Men det er ikke det, det handler om. Det handler om, at justitsministeren fremstår som handlekraftig, som en der gør noget.

Det er idioti at brænde skoler af. Det kan ikke undskyldes med muhammedtegninger og diskrimation. Men det kan heller ikke reduceres til, at de bare kunne lade være, og at det er forældrenes skyld. Som altid er tingene langt mere sammensatte og komplekse. Det er en historie, der gør sig ganske dårligt i overskrifterne, men det må ikke blive en undskyldning for ikke at gøre noget. Men det er ikke regeringens politik at gøre noget for at forhindre situationen overhovedet opstår. Præventiv indsats er alt for vanskelig at forvandle til top-stories og forsider.

Der er dog en rød tråd i regeringens politik: Man sparker på dem, der ligger ned, og lader det gøre det ud for handlekraft.

Reklamer

Handlinger

Information

2 responses

18 02 2008
Dissemination » Justitsmor « Krogholms weblog II

[…] Justitsmor « Krogholms weblog II […]

18 02 2008
Henrik Lübker

Justitsmor: en opdatering af Malinovskis udsagn om at ord er mord uden m. 😀

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: