Raise Your Flag!

4 03 2008

“Bjørk-støtte til Tibet skaber ravage i Kina” lyder det i Politiken i dag. Historien er, at Bjørk under en koncert i Shanghai brugte ordene “Tibet Tibet” i sin sidste sang “Declare Independence”. Den slags er selvsagt kontroversielt i Kina.

Hvad Politiken ikke nævner i den forbindelse, er at sangen “Declare Independence” og ordene “Raise your flag!” er rettet til Færøerne og Grønland – og at opfordringen til at gøre op med ‘the damn colonists’ er møntet på Danmark.

Lad gå med frihed for Kosovo og Tibet. Lad gå med at Serbien og Kina bliver stemplet som undertrykkere. Men Danmark? Vi er da ikke kolonimagt! Vi bryder os i hvert fald ikke om at blive mindet om det.

Reklamer

Handlinger

Information

11 responses

4 03 2008
Erik Steinskog

Say no more! Vel, bortsett fra da å legge til at paradokset er iøyenfallende.

4 03 2008
Claus Krogholm

Det er påfaldende, hvordan det egentlige budskab i den sang er blevet ignoreret i Danmark. Reaktionerne på sangen i Serbien og Kina vidner om, at der er en generel bevidsthed om, at der er problemer. Den generelle bevidsthed i Danmark er nok snarere, at Færøernes og Grønlands tilhørsforhold til Danmark er uproblematisk (i hvert fald sålænge de ikke går mod regeringen i indenrigspolitiske spørgsmål).

4 03 2008
Gunnar Langemark

Ja det studsede jeg også over. Jeg tror slet ikke det falder de fleste danskere ind, at vi ikke er så faens vellidte alle steder.

5 03 2008
Claus Krogholm

Nej, det er jo også en udbredt forestilling i Danmark, at alle islændinge taler dansk. Men der findes faktisk ganske mange, der om ikke andet så nægter at tale dansk – fordi det er kolonimagtens sprog. Og det er vel en overlevering fra kolonitiden, når vi uden videre tager det for givet, at de taler vores sprog.

5 03 2008
Erik Steinskog

Vel, alt tyder på at Björk gjerne vil ha utvidelsen til Kosovo og Tibet implisert i låten – se http://bjork.com/ – men mon ikke hun også hadde likt om det ble litt mer ‘ravage’i Danmark også….

9 03 2008
Torben Sangild

Er sagen ikke at det simpelthen ikke er særligt kontroversielt for de fleste danskere at give Grønland og Færøerne fuld selvstændighed? Jeg tror at et stort flertal af danskerne er helt med på den, hvis der kommer en klar bøn om fuldstændig løsrivelse.

Der er dog en økonomisk afhængighed, som gør at det ikke er så simpelt. Færøerne vil næppe kunne klare sig særlig godt uden dansk økonomisk støtte. Hvad Grønland angår, er det vist blevet en gensidig afhængighed efter at der er opdaget massive råstofressourcer.

Jeg har ikke forstand på disse ting, må jeg med det samme understrege, jeg skriver det bare som jeg oplever sagen filtreret gennem medierne.

9 03 2008
Erik Steinskog

I forbindelse med Torbens spørsmål – og som en nordmann som er litt over gjennomsnittlig interessert i danske forhold; er dette “store flertal” av dansker også med på at den danske relasjon til Færøerne og Grønland er av kolonialistisk karakter? Altså at det er en slags fortsettelse av en kolonialt regime. Det interesserere meg – altså ikke hva akademikere skulle mene om saken, men sånn sett den mer allmenne forståelsen (hva nå enn det måtte være). Men ellers ble det vel rimelig klart her i januar at folketingsmedlemmer mente at grønlendere ikke skulle blande seg inn i dansk innenrikspolitikk? Og det er da i hvert fall en litt pussig måte å ivareta nåværende ordning på…

9 03 2008
Claus Krogholm

Du har sikkert ret, Torben, at mange danskere slet ikke opfatter spørgsmålet som kontroversielt. Men det kan skyldes, som Erik antyder, at de heller ikke opfatter Danmark som en nation, der opretholder et koloniherredømme – hvori karakteren så end består – over Færøerne og Grønland. Der er vel en lettere paternalistisk holdning: de kan jo ikke klare sig på egen hånd, men hvis de endelig vil, så lad dem dog. Hvorvidt Færøerne kan klare sig uden økonomisk støtte fra Danmark; tja, kan Kosovo klare sig uden Serbien?
Men for at vende tilbage til Bjørk, så tror jeg grundlæggende set, at de fleste danskere overhovedet ikke ser Danmark som ‘damn colonists’ .

9 03 2008
sangild

Erik: Godt spørgsmål, som jeg ikke kender til nogen undersøgelse af. Jeg tror de fleste danskere fortrænger det som noget de ikke har noget med at gøre. Men hvis man spørger dem, vil de vist godt indrømme det kolonialistiske aspekt.

Nu var der vist kun én politiker (Kristian Thulesen Dahl fra DF), der ytrede sig om at Grønland burde afstå sig fra at blande sig i danske spørgsmål, og det var fordi de stemte imod DFs interesser og var tungen på vægtskålen. Hans kommentar blev hurtigt affejet som en udemokratisk bemærkning sagt i spontan irritation.

Men faktisk er der en tradition for at de færøske og grønlandske mandater ikke stemmer i interne danske forhold. Efter eget valg.

11 03 2008
Claus Krogholm

Der var nu flere politikere, der var fremme. Også Søren Espersen var ude med bl.a. bemærkninger om, at de grønlandske medlemmer nok alene sad i Folketinget for at kunne hæve deres vederlag. Og uden for Dansk Folkepartis rækker var der Søren Pind, der undrede sig over, at de pludselig kom “ind fra indlandsisen” og blandede sig i dansk politik. I dag har Dansk Folkeparti, ved Søren Espersen, så sat spørgsmålstegn ved, om hele Grønland nu også er grønlandsk. Nordøstgrønland er jo ubeboet, og det er kun slædepatruljen Sirius, der kan gøre hævd på området – og dets råstoffer, forstås.

11 03 2008
Torben Sangild

OK, det siger så en hel del om Dansk Folkeparti…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: