De lykkelige danskere

10 04 2008

I Sean Penns nye film Into the Wild, der bygger på den sande historie om Chris McCandless, møder hovedpersonen pludselig to danske backpackers i Grand Canyon. Han er på vej mod Alaska og ødemarken, på flugt fra civilisationen i almindelighed og forældrenes forløjede livsstil i særdeleshed. De to danskere – spillet af Thure Lindhardt og Signe Egholm Olsen – møder ham med samme spontane begejstring, som de udviser i mødet med Grand Canyons storslåede natur og Las Vegas’ overfladiske kunstighed. De to danskere skiller sig ud blandt de mennesker, Chris McCandless – eller Alexander Supertramp som han kalder sig – møder ved tilsyneladende ikke at have lig i lasten.

Sean Penn fremstiller Chris McCandless som figur hentet lige ud af en Werner Herzog film. En fantast, der monomant forfølger sin drøm. Men hans forventninger om, at naturen vil modtage ham med åbne arme, når blot han vender civlisationen ryggen, indfries ikke. Som hos Herzog er naturen indifferent over for den menneskelige komedie. Chris McCandless kan minde om Timothy Treadwell i Herzogs Grizzly Man. Også han står pludselig ansigt til ansigt med en bjørnen, men bjørnen snuser blot til ham og lunter derpå roligt videre. Den udhungrede McCandless var ikke interessant nok.

Det bringer os tilbage til de lykkelige danskere. Sean Penn giver os gode grunde nok til at forstå Chris McCandless lede ved civilisationen. Han møder mennesker på sin vej, der forsøger at praktisere et liv, der er et alternativ til det, forældrene repræsenterer. Men ingen har formået at slippe civilisationen helt; de har lig i lasten, der forhindrer dem i at leve et autentisk og lykkeligt liv. Derfor søger McCandless ud i ødemarken. Men her erfarer han: “Lykken er ikke ægte, hvis ikke den bliver delt”. De eneste der synes i stand til at dele lykken, er de to danske backpackers, der er lige begejstrede for naturens og civilisationens undere: Grand Canyon og Las Vegas.

Som meningsmålingerne viser: Danskerne er verdens lykkeligste folk.

(Jeg har anmeldt Into the Wild her.)

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: