The Joker

17 08 2008

Et af de interessante træk ved Batman er, at her har vi en superhelt, der ikke er udstyret med overnaturlige superkræfter. Hans superheltestatus skyldes ikke, at han kommer fra en anden klode, radioaktiv stråling, genetisk manipulation eller mutation, men derimod et traume. Oprindelsen skal findes i det psykiske frem for det fysiske. Det gør Batman til en langt mere flertydig figur end fx den forholdsvis entydige Superman. Dermed bliver Batman også langt mere åben for tolkning end mange andre superhelte. Det har de forskellige tegnere og forfattere udnyttet gennem årene, så vi i dag har en lang række forskellige tolkninger af Batman-figuren. Og det afspejler sig i forskellige skuespilleres inkarnation af Batman på film. Adam West gjorde Batman til pop-art og camp i 60’erne. Michael Keaton var et overraskende, men slet ikke dårligt valg, da Tim Burton lavede sine to Batman-film. Deres øvrige kvaliteter ufortalt, så var hverken Val Kilmer eller George Clooney særlig interessante i Joel Schumachers to film. Men der kom først for alvor dybde og ambivalens ind i figuren, da Christian Bale blev Batman i Christopher Nolans Batman Begins (2005), der nu er fulgt op med The Dark Knight.

Blandt de mange superskurke, der har optrådt som Batmans modstandere gennem årene, har det altid været The Joker, der har vakt størst interesse. Det skyldes ikke mindst, at The Joker på mange måder er Batmans spejlbillede, og dermed en lige så ambivalent figur med tilsvarende muligheder for fortolkning. Cesar Romero var en queer Joker i 60’erne (hvilket jo også indikerer noget om Batman og dennes forhold til myndlingen Robin). Jack Nicholson spillede The Joker som en langt mere renlivet psykopat i Tim Burtons Batman (1989), men spillede ham også umiskendeligt som Jack Nicholson. Det er altid en fornøjelse at se Nicholson med turbo, men det reducerede også The Jokers farlighed til et bravournummer.

Det bringer os frem til Heath Ledgers Joker i The Dark Knight.

The Joker

The Joker

Der er allerede sagt og skrevet meget om Heath Ledgers præstation (der som bekendt blev hans sidste), der unægtelig er imponerende. Det er en Joker, der har al farligheden og utilregneligheden i behold. Heath Ledger spiller ikke så meget på The Joker som psykopat eller den legemliggjorte ondskab, men i højere grad som en inkarnation af kaos.

Kaos – efter det græske χαοϛ – betegner i mange mytologier og skabelsesberetninger det tomrum eller den afgrund, der var før skabelsen af verden, men ud af hvilket det ordnede kosmos opstod. Hos Ovid beskrives “det såkaldte kaos” som “en plump og uformelig masse, og i den, hulter til bulter, splidagtige kim til ting, der endnu ikke hang sammen.” og hvor “intet bestod i blivende former”.

Heath Ledgers Joker er et sådant tomrum, en afgrund der kommer af intet. Der bliver ikke givet nogen baggrund for The Jokers handlinger. Ganske vist forklarer han selv flere gange, hvordan han fik sit smilende ansigt, men det er hver gang forskellige fortællinger. Det tætteste man kommer på en forklaring på hans karakter er “The only sensible way to live in this world is without rules!” Det er ikke så meget et udtryk for anarkisme. Fraværet af regler er mere en erkendelse af, at det ordnede kosmos er en skrøbelig overbygning på kaos.

“Hvorfor er der væren, og ikke intet?”, spurgte Heidegger i Hvad er metafysik? Der, hvor vi bliver bevidste om vores væren, er der, hvor vi træder frem fra hvor, vi ikke er. Der, hvor vi ikke er, er i døden, intet. Erfaringen af intet oplever vi i angsten, der jo allerede hos Kierkegaard bliver bestemt som angsten for intet. Det er dette intet, der i mytologierne kaldes kaos.

Det er denne figur, Heath Ledgers Joker inkarnerer. Det, der er så dybt foruroligende i denne figur, er, at der er intet at være bange for. The Joker stjæler ikke for pengenes skyld, myrder ikke for at få hævn og flygter ikke for at undgå straf. Der er intet, der motiverer ham. Der er kun kaos.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: