Marianne Faithfull, 62

29 12 2008

Det skal ikke nødvendigvis være en rund dag for at det er værd i nævne en fødselsdag. Så i dag er der grund til at nævne Marianne Faithfull, der fylder 62.

Marianne Faithfull fik sit gennembrud med “As tears go by”, skrevet af Jagger & Richards, i 1964. Hendes karriere blev præget af diverse misbrugsproblemer og gik helt i stå i slutningen af 60’erne. I 1979 fik hun et bemærkelsesværdigt come back med Broken English. Eller måske snarere en helt ny karriere da hun næppe kan siges at være vendt tilbage til 60’ernes pop. Års misbrug havde “ødelagt” hendes rene, klare stemme; men til gengæld havde fået en ny, hærget men også stærkt personlig og udtryksfuld stemme.

Marianne Faithfulls karriere er kendetegnet ved en udpræget grad af samarbejde med andre kunstnere. Listen er lang, men indbefatter bl.a. Hal Wilner, Tom Waits, Nick Cave, Damon Albarn, Jarvis Cocker etc. På albummet Before the Poison (2004) er de fleste af sangene skrevet sammen med P.J. Harvey, – et samarbejde der virker særlig frugtbart.

Stemmens dybt personlige udtryk kommer ikke mindst til sin ret i fortolkningen af andres sange. Der er mange eksempler, men en personlig favorit har altid været hendes tolkning af John Lennons “Working Class Hero”, der her er i en live-optagelse fra 2000.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: