Rohdevalg

9 06 2009

Dansk Folkeparti fik et rigtig godt valg til Europaparlamentet. Fordobling af mandattallet så DF nu er repræsenteret med to medlemmer af parlamentet, og masser af personlige stemmer til Morten Messerschmidt. Dermed følger Danmark tendensen i resten af Europa med fremgang for de højrenationalistiske, EU-skeptiske partier.

Dansk Folkeparti kan dog også sende en venlig tanke til deres danske modstandere ved valget. Partier, der normalt og formelt er EU-tilhængere, har denne gang ført kampagner, der er kommet EU-skeptikerne til gode. Ikke mindst har Venstres spidskandidat, Jens Rohde, bidraget aktivt til at sikre Morten Messerschmidt et godt valg. Jens Rohde erklærer sig “superbegejstret for EU”. Ikke desto mindre har han ført valgkamp på at være Danmarks stemme i Europaparlamentet, hvor han har villet sætte hegnspæle op for EU. Det har uden tvivl været for at appellere til de EU-skeptiske vælgere.

Men hvorfor skulle de EU-skeptiske stemme på Jens Rohde? Han er “superbegejstret for EU”, men samtidigt medgiver han, at det er nødvendigt at sætte hegnspæle op for EU, hvilket kun kan bidrage til at bekræfte skeptikerne i, at deres skepsis er berettiget. Og er den det, hvorfor skulle man så stemme på en superbegejstret Jens Rohde, når man nu kan få den rene vare i form af Morten Messerschmidt? Jens Rohde må uden tvivl have været Messerschmidts mest effektive kampagnemedarbejder.

Han har dog ikke været den eneste. De fleste andre erklærede EU-tilhængere har været tilbageholdende med at fremstå alt for begejstrede. Frygten for at skræmme de skeptiske vælgere i armene på Dansk Folkeparti har fået tilhængerne til at slå ind på den forbeholdne linje. Men igen, dermed bekræfter de skeptikerne i, at der er noget uldent ved EU, som man bør værne sig mest muligt mod. Og i så fald er Dansk Folkeparti et mere oplagt valg. Selv Folkebevægelsen mod EU, der i egen selvforståelse står på den modsatte fløj, har retorisk lagt sig i slipstrømmen af Dansk Folkeparti, og har ført kampagne under sloganet: “Skal EU bestemme alt?”. Det er der naturligvis ingen, der vil svare ja til; men sloganet forærer i al sin populisme hele EU-modstanden til Dansk Folkeparti.

Så selvfølgelig har Dansk Folkeparti fået et godt valg. De har evnet at få stort set alle andre til at arbejde for sig. Effektivt, men dybt beskæmmende.

Reklamer

Handlinger

Information

One response

16 06 2009
Bjarne Balle

BREAKING NEWS: En eftervalghistorie om at Danmarks stemme i EU-parlamentet, der ville banke hegnspæle op…, nu mister en del af sine muligheder for indflydelse :

http://www.altinget.dk/artikel.aspx?id=96639&ref=newsletter&refid=5079

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: