Kremlologi

3 03 2010

I de gode gamle dage, det vil sige under Den Kolde Krig, var der en særlig hermeneutisk disciplin kaldet kremlologi. Kremlologernes fornemste opgave var at afkode den politiske kommunikation, der udgik fra Sovjetunionen og kommunistpartiets top i Kreml. Fordi denne kommunikation var underlagt statens og partiets strenge kontrol, og i fraværet af en fri presse i Sovjetunionen, så kunne ingen kommunikation tages for pålydende. Alt var kodet og sløret. Men takket være kremlologien kunne man afkode den politiske virkelighed bag propagandaen. Hvis en tro partisoldat var rykket to pladser nærmere partisekretæren under 1. maj paraden, så var det et tegn på, at her havde vi en kommende mand. Var en anden derimod fraværende med begrundelsen forkølelse, så kunne man med sikkerhed gå ud fra, at han var faldet i unåde.

Nu er Den Kolde Krig slut og Sovjetunionen forlængst opløst. Men kremlologien er ikke en glemt kunstart af den grund. Vi har i dag fået vores egen, vestlige version af kremlologien. Den politiske kommunikation styres i dag af spindoktorer, der er ansat til at give politikere kontrol over, hvordan deres politik fremstilles i medierne. Medierne svarer igen ved at ansætte politiske kommentatorer – ofte tidligere spindoktorer – hvis opgave det er at udrede, hvilken politisk virkelighed der ligger bag den nøje iscene- og -talesatte kommunikation, der vedvarende strømmer fra spindoktorerne.

Det kan diskuteres, hvor fri pressen blev, da Sovjetunionen imploderede. Men meget tyder på at kremlologien har nydt godt af det frie marked.

Reklamer

Handlinger

Information

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s
%d bloggers like this: